Skrevt d. 04.10-2022

Derfor skal du vælge en malteser

Ud af junglen af hunderacer, der findes i verden, kan det være svært at vælge lige netop den hunderace, som man gerne vil spendere alle sine vågne timer med i mange år fremover. Her har man brug for noget inspiration, både online og ved at tale med hundekenneler, hundeejere og andre med erfaring i forskellige hunderacer, så man kan træffe sit valg på et velinformeret grundlag. Her vil vi se nærmere på den lille nuttede og elegante selskabshund Malteseren, der også kaldes silkehunden på grund af dens silkefine pels, der når helt ned til jorden, og som er ekstra allergivenlig, for at give dig et indblik i de gode grunde, der er til at vælge netop denne hunderace. Læs med her og bliv klogere på, om Malteseren skal være din næste hund. 

Derfor Skal Man Vælge En Malteser Hund

Aktiv og medgørlig

Denne miniature hund er en af de ældste vestlige hunderacer i miniature format, og den er både aktiv, medgørlig, god til at tilpasse sig og kræver løbende mental stimulation. Den har en ivrig og aktiv måde at være på, ligesom den godt kan lide at træne i legeform, hvorimod den ikke er så god til længere og mere krævende træningspas.

Den kan både trives i en lejlighed, ligesom på lidt større vidder på en gård eller et fritidslandbrug. Den har løbende brug for at blive stimuleret, så den ikke selv begynder at udfordre sig selv mentalt, hvilket kan blive lige lovligt kreativt. 

Frygtløst og socialt temperament 

Malteseren har, ligesom mange andre selskabshunde, en tendens til at være frygtløs og gø en del. Det gør den både charmerende, men kræver også en konsekvent opdragelse, så dens gøen ikke bare bliver en irriterende standard automat reaktion fra den. Selvom den gør, er den på ingen måde aggressiv, men opsøger ofte socialt selskab, og elsker at have kontakt med sin ejer samt andre mennesker og hunde. Er I en familie, der leder efter en god familie hund, er malteseren et oplagt valg, fordi den kan håndteres af selv helt små børn, fordi den er så lille og venlig.  

Elegant selskabshund 

Malteseren går under betegnelsen selskabshunde, og det er netop lige hvad den er. Den elsker at være i selskab, og den er også nem og medgørlig at have med i et selskab. Den bliver også naturligt selskabets midtpunkt med dens bløde, lange pels, dens ivrige måde at være på samt dens søde flagrende ører. 

Allergivenlig silkehund

Har I dyrehårsallergi i familien, vil det som regel være udelukket at holde hund eller andre pelsdyr. Her kan en Malteser være jeres redning, fordi dens går for at være allergivenlig på grund af hårenes struktur. Den fælder ikke særligt meget og dens pels er fin, blød, lang og glat. 

Grundig pelspleje

Selvom Malteseren er lille af størrelse, har den stadigvæk meget pels, som tilmed er langt og slæber hen ad jorden. Derfor kræver den en del pelspleje, hvilket godt kan være en tidsrøver. Se det dog som kvalitetstid med din hund, hvor I kan komme nærmere hinanden, når I i denne stund i badekarret eller ude på græsplænen får ydet omsorg, og hvor dens pels bliver udredt, vasket og kælet for. Hvilken hund kan ikke lide denne omsorg? 

Den skal også jævnligt have et bad, ligesom den også skal tages til hundefrisøren, hvor dens lange hår bliver klippet pænt og lige. 

Lille aktivitetsniveau 

Bor du/I i en lejlighed eller i et rækkehus, hvor der ikke er så meget plads, vil en Malteser være en ideel hunderace at have, fordi dens aktivitetsniveau er lille til moderat. Den skal ikke, som større hunde, motioneres mange kilometer om dagen, men stadigvæk skal den røres og leges med, så den mentalt bliver udfordret. Man skal ikke underkende dens intelligens, og den kan finde på mange kreative ting, hvis den ikke bliver stimuleret passende af sin ejer, og mangen en malteser ejer er vist kommet hjem til et hjem, hvor deres Malteser har været alene hjemme lidt for længe. 

Sjov leg som træning

Malteseren kan ikke trænes som større hunde med lydighed og agility, som var det en kampsport eller en konkurrence. De kan bedst lide leg og kortere træningssessions, men her er de også meget medgørlige og ivrige efter at lære. De skal helst trænes i kortere intervaller, så de ikke skal koncentrere sig i længere tid ad gangen, og de "holder" længere, hvis det bliver sneget ind via leg og sjov. De går også for at være ret så egenrådige, så her skal man også være konsekvent overfor den, lige fra hvalp, så den ikke bare lærer at være egenrådig og selvstændig som automatreaktion. Dette gælder også dens gøen, som man også skal tage hånd om fra hvalp af. 

Sund og rask - Ingen genetiske nedarvede sygdomme 

Har I brug for en robust og sund hund, der ikke bliver syg i tide og utide og dermed både koster i tid og dyrlægeregninger, vil Malteseren ikke svigte jer. Den er robust af karakter, og den er bare generelt set sund og stærk og har ingen nedarvede genetiske sygdomme, som kan poppe frem med alderen.

Den kan godt få nogle små skavanker i huden, såfremt pelsen ikke bliver plejet, ligesom den godt kan have en tendens til tørre øjne. Holder I den aktiv og leger med den og går tur med den, vil den dog generelt kvittere med et godt, sundt og stærkt helbred. 

Anskaf Dig En Malteser

God til førstegangs-hundeejere

Er det første gang, I skal anskaffe jer en hund, er Malteseren ideel, fordi den, som nævnt, ikke kræver megen erfaring udi hundetræning og disciplinering. Den skal heller ikke motioneres meget, og den er meget social og åben overfor både børn og voksne samt andre dyr. Den er en nem hund, og dette kan være en stor fordel for jer, som ikke har været vant til at passe og opdrage en hund før.

Den er også god til at danne tætte bånd med sine familiemedlemmer, og dette kan være dejligt, når man gerne vil have den som et ekstra medlem af familien. 

Til jer der gerne vil have selskab

Det er ikke kun Malteseren, der har brug for et socialt liv, det har I måske også. Den trives bedst med at være i selskab og være social, så hvis I er meget hjemme, for eksempel arbejder hjemme fra, er selvstændige med egen virksomhed eller har en gård, hvor der er masser af udeliv og socialt liv, kan den passe perfekt ind i disse boformer.

På grund af dens lille aktivitetsniveau og størrelse, går den dog også fint i en lejlighed eller mindre hus, så længe den ikke skal være alene hele dagen. Her trives den godt med, at du/I får gæster og den kan være en del af dette selskab. Tag den også gerne med i en hundepark, hvor I begge kan få selskab af de andre hundeejere, der lufter og træner deres hunde. 

En fin "vagthund" 

Når vi skriver "vagthund" i citationstegn er det fordi, at malteseren har en størrelse, der gør, at den jo ikke ligefrem kan fungere som en reel vagthund, men den har et frygtløst temperament, uden så megen forstand på, hvor lille den egentlig er i forhold til større hunde, og den kan godt gø en del. Derfor vil den umiddelbart gerne gø og forsvare sit territorium og sine ejere, så længe den kan, og hvis der kommer fremmede ind på matriklen. Den har en lidt frembrusende karakter, hvilket kun er charmerende, når den samtidig er så lille. 

Kan medbringes overalt 

En Malteser kan medbringes overalt, lige meget om I skal ud at flyve, rejse i bil, tog eller metro på grund af dens lille størrelse, for den kan nemt være i en taske eller et mindre hundebur. Sørg altid for at have købt en malteser, der har standardmål og ikke er mindre end dette. Selvom det kan være lokkende, når visse hundesælgere reklamerer for, at hunden er ekstra lille, vil det være et tegn på, at den ikke har en ordentlig stamtavle, og dette hænger igen sammen med dens sundhed. 

Er god til små og større børn

Har I små børn i familien, hvor I godt kunne tænke jer en selskabshund til dem, kan det være skræmmende for dem at have en større hund. Her er Malteseren oplagt, fordi den ikke har et aggressivt temperament, selvom den godt kan blive utålmodig, og dermed kan forældrene være trygge ved, at børnene leger med den og tumler rundt. Malteseren vil blot synes, at det er skønt med leg, og vil blive stimulereret mentalt af det, hvilket den trives bedst med. Har I lidt større børn kan de "øve" sig i at have en hund på trygge vilkår, hvilket kan indebære, at I som forældre lærer jeres børn at passe hunden med at rede og vaske dens pels, gå ture med den, lege med den samt fodre den og give den vand. Alle disse ting gør, at barnet lærer at tage ansvar for et væsen, og dette kan være en god erfaring videre for i livet. Børnene knytter sig også bedre til en hund, som de faktisk har et ansvar for, og som de involverer sig i.