Skrevt d. 04.10-2022

Sådan træner og motionerer du bedst din hund?

Den søde malteser er en dejlig hund, som du kan få mange gode år sammen med. Som alle andre hunde, så kræver en malteser både træning og motion. Her kan du læse mere om hvordan og hvor meget, og du finder også gode råd til både motion og træning. Med den rette motion og træning sørger du for, at din malteser får det bedste liv, og det ville komme jer begge til gode. Den lille hund er en skøn ledsager, som bringer mange dejlige stunder til familielivet. 

Træn Malteser

Hvor meget motion skal en malteser have?

Det varierer selvfølgelig fra hund til hund, hvor meget motion der er ideelt. Også indenfor racen kan der være variationer, så det er vigtigt, at du lytter til din hund og dens signaler. Er du i tvivl, om din malteser får nok motion, så kan du altid spørge din dyrlæge, som kender din hund rigtigt godt.

En malteser skal have cirka 30 minutters motion om dagen. Den kan godt gøres på én gang, så længe den kan komme ud og tisse et par gange, men det kan være en fordel at splitte turen op i to ture af 15 minutter eller lignende. Du kan fx gå n kort tur på 10 minutter om morgenen, og så tage en tur på 20 minutter, når du kommer hjem fra arbejde. På den måde passer man nemt de små ture ind i hverdagen. Det kan være en god idé for både dig og hunden, at du går på nogen lunde de samme tidspunkter hver dag, så I får en god rutine. Husk, at hvalpe ikke skal gå helt så lange ture.

Motionen er god for mange ting. Som med mennesker, så er motion godt for at forstærke vores knogler, og det træner vores muskler. Det er desuden godt for deres hjerte og hjerne, og når de socialiserer med dig og andre på turen, så bliver de gladere. Sørg derfor for, at din malteser altid får mindst en gåtur om dagen. Er du syg, så kan du med fordel spørge naboer, venner eller familie om de kan tage turen med hunden, eller om de måske endda kan passe den imens, så du kan blive rask, og den stadig bliver stimuleret og får sin motion.

Hvilken slags motion er bedst?

Den best og mest simple er de klassiske gåture, som er sunde for både dig og din malteser. Her får I begge motion, som kan vare så lang tid, som I har kræfter til. Lyt til hunden og dens signaler, hvis I er på en længere tur. Gisper hunden, så er det tid til at vende hjemad. Løber den stadig glad afsted, så kan I sagtens gå lidt længere.

Du kan gå trave med hunden, men at tage den med på en længere løbetur er ikke en god idé. Her kan de små ben ikke helt følge med. Du kan dog sagtens lade hunden løbe i haven, hvis der er indhegning. Her kan hunden få masser af motion på sine egne vilkår, og det kan være rart på dage, hvor du ikke har tid og kræfter til at gå de længere ture. Hunden kan her motiveres med legetøj som bolde. Her kan du træne den til at hente bolden tilbage til dig, når du kaster den. Du kan slappe af, mens du socialiserer med hunden. Maltesere er sociale hunde, så at indføre legetid er en rigtig god idé. 

Både snusen på gåturen og de sjove lege stimulerer også deres hjerne, så du får en gladere og sundere hund. Du kan også købe legetøj med plads til snacks, hvor hunden skal prøve forskellige ting, inden godbidden kommer ud. Det er også godt for dem.

Hvordan træner man en malteser?

Som med andre hunde, så er det vigtigt, at man begynder træningen, mens de stadig er hvalpe. Den første ting, som de skal lære, er, hvor de skal gå på toilettet. Det er selvfølgelig udenfor, men det kan være en god idé at lære dem, at der er et sted i starten af jeres normale gårute, hvor de kan klare sagerne. Så vænner de sig til det, og du ved, at de får det gjort, inden de distraheres af dufte, dyr og andet på turen.

Maltesere elsker mennesker, så du får mange muligheder for at træne dem til at opføre sig pænt, når børn og voksne hilser på dem. Introducer dem langsomt til nye mennesker. Når I går tur, så lad dem hilse på andre hunde på afstand i starten. Møder I ofte den samme hund, så kan I langsomt lade dem komme tættere på hinanden. Her kan de få en legekammerat, og det kan være rigtig sjovt og sundt for dem.

Malteser Motion

En social race

Malteseren er en social race, så det er vigtigt, at du har tid og lyst til at være social med den. Den er ikke meget for at være alene i længere tid og gangen, og skal den være det, så kræver det træning. Både for hundes ro og velvære og dit hjem. En urolig hund kan bide og kradse i ting, og det er jo ikke godt for nogen parter. 

Sørg derfor for, at den har selskab så meget af tiden som muligt.

Andre gode råd

Sørg for, at du har god tid til at lære din malteser at kende, når du køber den. Den er et nyt medlem af familien, som kan leve mange år, så det er vigtigt, at I lærer hinanden godt at kende. Er der børn i hjemmet, så skal de også lære at passe på hunden og kende dens grænser. Så får I alle det bedste forhold. Glæd jer til at invitere den dejlige malteser ind i jeres hjem. Den skal nok bringe stor glæde, leg og sjov.