Skrevt d. 03.10-2022

Malteser pels og pleje

Trænger du til gode råd om hvordan din malteserhund skal plejes.
Her kan du læse om hvordan du bader din hund og om racen skal klippes.

Du finder endvidere masser af information om hunderacen hernede under.

 

Malteser Pleje

Malteserens pels

Malteseren er en lille hund, som er utrolig populær. Den er nemlig allergivenlig. Pelsen er hvid eller elfenbensfarvet og meget blød. Selvom pelsen er lang, fælder Malteseren faktisk nærmest ikke. Den har nemlig ikke noget underuld. Det betyder, at folk med hunde allergi ofte ikke reagerer på den. Men selvom pelsen er smart, kræver den også en del pleje. 

Børstning

Den lange pels betyder, at der er stor sandsynlighed for, at din Maltesers pels hurtigt vil blive filtret og fyldt med knuder. Den skal derfor børstes regelmæssigt for at forhindre det. 

Det anbefales, at du børster din Malteser hver dag. Så undgår du nemlig rigtig slemme knuder, som tager lang tid at børste ud. Når du bare børster din hund, kan du bruge en helt normal børste. 

Men hvis du er ved at børste din Malteser, fordi den har meget filtret pels, skal du stedet bruge en kam. Start med at bruge en kam, hvor tænderne sidder langt fra hinanden. Efterhånden som du kommer knuderne til livs, kan du skifte til en kam, hvor tænderne sidder meget tæt. Så kan du nemlig også komme de helt små knuder til livs. 

Badning

Ligesom at Malteseren ofte skal børstes, skal den faktisk også ofte vaskes. Det anbefales, at der ikke går mere end to uger mellem hver vask. Du kan altså også vælge at bade din hund en gang om ugen. Det kan for eksempel være nødvendigt, hvis I går ture i et beskidt område såsom en skov eller en strand. 

Når du vasker din Malteser, skal du først sørge for, at den ikke kan komme til at glide eller falde. Brug evt. et skridsikkert underlag. 

Du starter med at gøre din Malteser helt våd. Start oppe ved hovedet og arbejd dig derefter længere ned af kroppen. Når pelsen er helt våd, kan du begynde at sæbe den ind med shampoo. Du kan godt lade vær med tage shampoo i hovedet på den. Sørg dog for at resten af kroppen og halen bliver vasket ordentligt. Det skal gnides godt ind og så skylles ud. Afslut med balsam. 

Når du skal tørre din Malteser, kan du gøre det enten med et håndklæde eller en hårtørrer. Det er bedst med en hårtørrer, men det er ikke alle hunde, som bryder sig om det. Sørg for at børste pelsen, når du tørrer den. Så bliver den nemlig fin og glat. 

Styling af pelsen

Du kan naturligvis klippe din Malteser, så den har kort pels. Det er dog de færreste, som gør det. Malteseren er ikke en billig hund, så de fleste som køber den, køber den på grund af den flotte og lange pels. 

Du undgår som sagt, at pelsen bliver grim og beskidt ved at børste og vaske den regelmæssigt. Du behøver altså på ingen måde klippe pelsen. Det lange hår irriterer ikke hunden selv. 

Mange vælger dog at klippe pelsen omkring hovedet. Det kan nemlig godt generer Malteseren. Håret er nemlig så langt, at det kan gå ned i øjnene. Hvis du gerne vil have, at din hund har flot og lang pels i ansigtet også, kan du vælge at sætte det lange hår op. Det kan du for eksempel gøre med spænder eller elastikker. Hvis du starter med at gøre det, mens din hund stadig er ung, vil den vænne sig til det og faktisk ikke have noget imod det. 

Problemer med meget filtret pels?

Oplever du, at din Malteser døjer med meget filtret pels på trods af regelmæssig pelspleje? Så kan det være nødvendigt at pleje pelsen lidt ekstra. 

Hvis det er nærmest umuligt at komme af med knuderne, når du børster din hund, kan du købe en udredningsspray. Den gør det nemmere at komme af med de meget genstridige knuder. Disse kan for eksempel opstå, hvis der sætter sig noget fast i pelsen. 

Du kan også bruge en god hårolie. Hvis pelsen generelt hurtigt bliver filtret, kan det hjælpe at bruge en olie. Brug den evt. efter hvert bad, når du er ved at børste og tørre håret. Det gør pelsen mere glat og skinnende, hvilket forårsager færre knuder og filt. 

Hvis du absolut ikke kan få pelsen redt ud, kan det være nødvendigt at klippe filten ud. Det anbefales dog, at du prøver alle andre alternativer, før du gør det. 

Hvis din hunds pels stadig filtrer let, selvom du bruger olie, kan det være nødvendigt at børste pelsen oftere. Så får filten nemlig ikke lov til at sidde i lang tid og blive værre.

Malteser Klipning

Skal en Malteser klippes?

Mange allergivenlige hunde såsom en Bichon Frisé skal klippes regelmæssigt, da de hunde jo ikke fælder. 

En Malteser skal ikke klippes lige så ofte. Det er nemlig meningen, at håret skal være meget langt. Spidserne af håret kan dog godt blive grimt - også selvom at det bliver vasket og børstet ordentligt. Det vil nemlig slæbe henad jorden, og så bliver det altså slidt. 

Det kan derfor være en god idé at klippe spidserne en gang i mellem. Så forbliver de nemlig pæne og ser raske ud. 

Alt du skal vide om Malteserens pels

Nu ved du nærmest alt, som der er at vide om Malteserens pels. Den skal børste ofte og grundigt. Det samme gælder bad. Du kan selvfølgelig vælge at klippe pelsen kort, men mange foretrækker den lange, flotte pels. Hvis du beholder den lange pels, skal du være ekstra opmærksom på eventuelle skader eller lignende. Den tykke dels kan nemlig skjule rigtig mange ting. 

Mange elsker også Malteseren på grund af netop dens pels. Den fælder nemlig ikke. Det betyder, at du ikke skal bekymre dig om pels overalt i huset. Det er ikke nødvendigt at støvsuge ofte. 

Selvom en Maltesers pelspleje kan være tidskrævende, er det ofte det værd. Det er nemlig en utrolig sød og intelligent hund. Den er legesyg men samtidig blid. Mange børnefamilier vælger at købe den. 

Grundet Malteserens personlighed kan pelsplejen også ofte være hyggelig. Du kan eventuelt børste den, mens du ser fjernsyn om aftenen. Så bliver det en hverdagstradition, som er nemmere at overskue.